Make your own free website on Tripod.com

<< week terug <<    terug naar overzicht    >> week verder >> 

maandag 8 april, Lencios, BraziliŽ

Tot de middag help ik Olivia met het opzetten van een internetpagina die ze zelf gaat bouwen. Ik leg haar de basis uit en vertel welke programma 's ze het beste kan gebruiken, en maak een begin van de internetpagina. Ze krijgt het snel onder de knie en het resultaat is te bewonderen op http://pousadadosduendes.tripod.com/ De rest van de dag maak ik de motor klaar voor de reis van morgen naar Salvador. Ik laat mijn tent hier staan en ga een paar dagen naar Salvador, wat ik zeker niet mag missen blijf ik horen. 's Avonds gaan Learke, Ylva, John en Sarah met de bus naar Salvador en de adressen worden uitgewisseld. We spreken af voor morgenavond want dinsdagavond is de uitgaansavond in Salvador. Als ik bij de bushalte vandaan kom, zie ik een van Fransen die ik op de rivierboot naar Belem ben tegengekomen. We praten bij op het terras en het wordt gezellig laat die avond.

foto 's week 13
 
dinsdag 9 april, Salvador, BraziliŽ                Km 435,2               Totaal Km 11435,2

Als ik wakker wordt ben ik nog net op tijd voor het ontbijt. Een klein katertje van gister zorgt ervoor dat ik pas om elf uur vertrek richting Salvador. De motor rijdt lekker zonder bagage en aangezien ik ondertussen al een beetje bekend ben hier ben ik om drie uur 's middags bij de snelweg tussen Feira de Santana en Salvador. Aangezien het hier wat drukker wordt met verkeer, doe ik het rustig aan en rij na vijven Salvador stad in. De favela' s (sloppenwijken) beginnen buiten de stad en zijn indrukwekkend om te zien. Alles gemaakt van rode stenen en geen plekje onbebouwd, en als dozen op elkaar gestapeld. Eigenlijk wil ik er een foto van maken, maar ben bang dat het wel eens de laatste foto kon zijn die ik er mee maak. Heel verassend rij ik zonder problemen naar Pelourinho, het oude koloniale centrum van de stad wat boven de stad uitsteekt. Ik geloof wel iets van twintig kerken, en alle gebouwen in pastelkleuren, schitterend gezicht. Ik kom veilig door het doolhof van eenrichtingswegen en vindt de jeugdherberg zonder problemen. Alleen is er geen plaats voor de motor, omdat de eigenaar al weg is moet hij een nachtje buiten staan. Ik heb er geen lekker gevoel over. Maar ik zet hem met twee sloten goed vast, zeil erover. En de nachtportier houd er een oogje op. Even douchen op de kamer en dan naar het centrum waar ik om acht uur op de afgesproken plaats ben. Ylva de Noorse schone, is de eerste "bekende" die ik tegenkom en later kom ik de rest ook tegen. We gaan met z'n allen kijken naar een van de drumbands die op een podium op het plein spelen. Daar komen we ook de AustraliŽrs tegen die net aan het filmen zijn voor hun documantaire. Je snapt het al het wordt een gezellige avond. Later die avond gaan we naar een show van Olodum. Een van de bekenste drumbands in Brazilie die vanavond hun eerste optreden sinds carnaval hebben. Hebben onder andere samengewerkt met Paul Simon en Micheal Jackson. Daar komen we nog wat bekende uit Lencios tegen, gezellige boel dus. 

foto's week 13

woensdag 8 april, Salvador, BraziliŽ

Om tien uur met Learke afgesproken, die tijdelijk in Salvador woont. We gaan de stad verkennen, Learke weet de weg, en we gaan eerst naar de fruitmarkt vlakbij de haven. Allemaal kleine kraampjes vol met fruit. Elk pad zijn eigen soort, zo heb je bijvoorbeeld de bananenstraat, mangostraat, etc. Ik heb nog nooit zoveel fruit bij elkaar gezien. En ook nog nooit zoveel onbekend fruit, we proeven van alles, en slaan flink in. Heel grappig eerst onderhandel je over de prijs. Ok zeg zes mango' s voor een Real (50 cent) en dan krijg je er nog voor vier gratis bij. Ik heb door dat je hier het beste je inkopen met een mooie blonde vrouw kan doen. We raken een klein beetje verdwaalt en komen terecht bij de vleesmarkt. Die hier lekker in de open zon wordt gehouden, wat een stank... niet lekker op mijn nuchtere maag. En dit houden we snel voor gezien. Terug naar de stad waar we naar een museum aan de baai gaan, heel erg oninteressant en we zijn snel weer terug het oude centrum waar we de rest van de middag rondslenteren, een beetje de toerist uithangen. Als ik terugkom bij de jeugdherberg kan de motor in de garage staan, ik ook weer gerustgesteld. 's Avonds met de hele groep afgesproken en we gaan naar een van de kerken waar we een stukje van een klassiek concert bijwonen. De kerk is van binnen helemaal aangekleed met goud, een schitterend gezicht. Daarna met z'n allen wezen eten bij een Italiaan, en een klein biertje gedronken.

foto's week 13

donderdag 9 april, Salvador, BraziliŽ

's Ochtends de stad lopend doorkruist naar het stadsdeel Barra, waar er een paar leuke strandjes zijn. En een leuk museum over de geschiedenis van Salvador. De oude truc met de valse journalistenkaart werkt en we mogen gratis naar binnen. Het museum bevind zich in een oude vuurtoren. In een groot winkelcentrum nieuwe handschoenen gekocht, en onderdelen voor de laptop en camera. Verder wat door de stad gelopen, en wat koloniale gebouwen bezocht in het oude centrum. 's Avonds naar een optreden van een salsaband, erg leuk. In de jeugdherberg kennis gemaakt met een Duitse motor monteur, die me morgen gaat helpen met operatie 'vervang versleten onderdelen' Hij, Dieter, maakt een rondreis door Bahia op een honda monkey. Een klein japans 100cc motortje, maar heeft maar honderd kilometer gereden toen de motor het begaf en is nu een rondreis van garage naar garage aan het maken. En wacht al drie maanden op onderdelen. Niet iemand om als voorbeeld te nemen dus. Maar we spreken voor morgenmiddag af. Ik heb alle onderdelen, dus dat moet geen probleem zijn. 

foto's week 13

vrijdag 10 april, Salvador, BraziliŽ        sleutelen met Dieter, de duistere Duitser.

Om elf uur halen we de motor uit de garage en zetten hem op straat op het zeil neer. We proberen met z'n tweeŽn de moer van het voortandwiel los te krijgen maar wat we ook proberen we krijgen hem niet los. Van een bouwplaats even verderop in de straat leen ik een steigerpijp, die we gebruiken om sleutel te verlenen en zo meer kracht op de moer te krijgen, en het lukt we krijgen hem los. Het voortandwiel is echt goed versleten en we vervangen ook het achtertandwiel en de ketting. Als we het achterwiel eruit halen zien we dat de remschoenen wel erg versleten zijn, en vervangen moeten worden. Het is nu te laat om nog naar de Yamaha dealer te gaan, en dat wordt een klusje voor morgenochtend of maandag. Ik maak de motor verder helemaal schoon en zandvrij.

foto's week 13

zaterdag 11 april, Salvador, BraziliŽ                 Km 12,7                      Totaal Km 11447,9

Dieter heeft ook een paar onderdelen van de Honda dealer nodig die in dezelfde straat zit als de Yamaha dealer en we lopen samen die kant op. Ze zijn gelukkig open, en ze hebben remschoenen, ik haal ook meteen voor de voorremmen. De onderdelen zijn hier veel goedkoper als in Nederland, maar niet de orginele Yamaha onderdelen die altijd erg duur zijn. Weinig keus dit is het enige wat ze hebben dus nemen ik ze. tegen drie uur staat de motor weer in elkaar alles gesmeerd, in de olie, en voorzien van nieuwe onderdelen, klaar voor de volgende tien duizend kilometer, alleen de achterband over tweeduizend kilometer vervangen. Ik ga voor een testrit naar de veerboot waar ik met een omweg kom, en vraag de vertrektijden voor naar Itapari. Een plaatsje aan de overkant van de baai, waar vandaan ik terug naar Lencios ga. En hoef op deze manier de stad niet door. 's Avonds ga ik eten met een paar kamergenootjes en raken we later de stad in waar we wat andere bekenden tegenkomen en na een optreden van een Afrikaanse band de nachtkroeg induiken.

foto's week 13

zondag 12 april, Salvador, BraziliŽ

Het plan om vanochtend weg te gaan viel in duigen toen ik vanochtend om vijf uur uit de kroeg kwam rollen, een erg gezellige avond. Maar de ochtendmis zit er vandaag niet in. Tot twaalf uur geslapen en de rest van de dag aan het reisverslag en duf achter de computer gehangen. Morgen terug naar Lencios dus, voor de zekerheid ga ik maar niet uit vanavond.  

foto's week 13


Een van de vele kerken in het koloniale centrum van Salvador.


Dinsdagavond in Pelourinho.


Barra, met de oude vuurtoren en museum.

alle foto's week 13

<< week terug <<   overzicht   bovenkantpagina   >> week verder >>